10 Mayıs 2015 Pazar

Karadutlu Kek


Kek malzemeleri:

  • 3 adet yumurta
  • 1 cup toz şeker
  • 1 cup süt
  • 1/2 cup sıvı yağ
  • 11 yemek k. un (tepeleme)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 100 gr karadut
     Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırıp farklı çırpma kaplarına alın. Yumurta aklarına bir çimtik tuz ekleyerek çırpmaya başlayın. Yumurta akı köpürmeye başlayınca 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyip çırpmaya devam edin. 10 saniye kadar sonra 1 kaşık daha ekleyin çırpın ve 10 saniye sonra 1 kaşık daha ekleyin. Yumurta akının kıvamını ayarlamak çok önemli burada. Kar haline gelmiş yumurta akı ters çevirdiğinizde akmayacak kıvamda olmalı. Fakat çok fazla çırparsanız da kekiniz piştikten sonra sönmeye mahkum. Tecrübeyle sabit :) Test etmek için yumurta akından bir parmak aldığınız zaman kesilerek ayrılmamalı adeta esnemesi gerekir.


 
Yumurta sarılarının olduğu kaba kalan şekeri boşaltıp yüksek devirde çırpmaya başlayın. Şekerler eriyip rengi açılıp hafif kabarana kadar çırpın. Üzerine süt ve sıvı yağını ekleyip çırpmaya devam edin. Tamamen karışınca un, vanilya, portakal kabuğu rendesi ve kabartma tozunu karışımın üzerine eleyin. Düşük devirde tamamen karışana kadar çırpın.
     Fırını 180 C ye ayarlayın. Yumurta akını 3 seferde karışıma ekleyerek spatulayla söndürmeden karıştırın.



     Ben Karışımın 1/3 ini cupcake yaptım kalanını baton kek kalıbında pişirdim. cupcake lerin içine 2 şer tane karadut koydum. Kalan kek karışımına da karadutları karıştırıp kalıba döktüm ve fırına sürdüm. Cupcakeler 180 C de yaklaşık 20 dk da, kalıp kek 35-40 dakikada pişti.
     Bir öneri: Bu kek tarifi normalden biraz cıvık olduğu için kek pişince çok yumuşak olacaktır bu yüzden fırından çıkarınca biraz çökme yapabilir. Bunu engellemek için fırından çıkardığınız anda ters çevirin biraz soğuyana kadar o şekilde kalsın.


  Karadutlu krema:

  • 100 gr karadut
  • 2 yemek k. şeker
  • 1 paket çok soğuk süt kreması
    Karadutu blender da çekip bir tencereye alın. Şekeri de üzerine ilave edip kısık ateşte suyu bitene kadar pişirin.
    Kremayı bir kaba boşaltıp önce düşük daha sonra yüksek devirde koyulaşana kadar çırpın. Soğuyan karadutu kremaya karıştırıp Kekin üzerine sürebilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder